May, 3rd 2020

75 – jaar bevrijding

75 jaar Bevrijding – de liederen van Mordechai Gebirtig
Een samenwerking tussen TENCLUB, Club Classique, Uitgeverij HetMoet en het Feest der Poëzie

Met het naderen van 75 jaar Bevrijding vragen we ons af hoe we het leed van de Tweede Wereldoorlog en de vreugde van de herwonnen vrijheid van de Bevrijding duidelijk kunnen maken aan nieuwe generaties. Wat betrekt ons meer dan het persoonlijke verhaal?
David Omar Cohen, een aanstormend talent als classicus, germanist en vertaler, bestudeerde het Jiddisch en kwam in aanraking met het werk van de Pools-Joodse dichter Mordechai Gebirtig. Schrijver Elte Rauch verkende haar Joodse en Indische verleden, en bracht deze verkenningen samen in een verhalenbundel. In deze voorstelling brengen we het verhaal van een Joodse dichter die vermoord is door de Nazi’s in het getto van Warschau, en het verhaal van een jonge vrouw van nu, die de oorlog door verschillende generaties van haar familie zag doorwerken, op zoek ging naar oorlog en vrede in zichzelf – en daarbij het werk van Mordechai Gebirtig tegenkwam – samen.

De voorstelling slaat een brug tussen het leed en de vreugde van vroeger en nu, met twee gloednieuwe publicaties, liederen en instrumentale muziek. Een moderne vorm van herdenken en vieren in herkenbaarheid. Club Classique speelt passende klassieke werken, David Omar Cohen presenteert zijn nieuwe vertaling van de liederen van Mordechai Gebirtig naar het Nederlands met een voordracht van hemzelf in het Jiddisch en door Simon Mulder in het Nederlands, Elte Rauch presenteert haar verhalenbundel met een verhaal over Gebirtig en zangeres Shura Lipovsky, een bekendheid op het gebied van het Jiddische lied, brengt een ontroerend werk van Mordechai Gebirtig. Daarnaast laten we prachtige opnames zien van Chana Milner, Lipovsky’s leermeester.

De registratie werd filmisch vastgelegd en gemonteerd door Maxim Sakovich. Plek van uitvoering is de Mayer Manor, het huis van sociëteit der menselijkheid TenClub, tevens levenstheater.

Kijkt u mee op 3, 4 en 5 mei?

The Program

3 mei, 10:30 ONLINE

Vormen van Vrede

Deze dag staan we stil bij de beleving van de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding bij jongere generaties.4 mei, 10:30 ONLINE

De Sjoa.

Deze dag staan we stil bij de Jodenvervolging en de gedichten van de Joods-Poolse dichter Mordechai Gebirtig5 mei, 10:30 ONLINE

Het Joodse leven

Vandaag staan we stil bij het Joodse leven van voor de oorlog.

Date

May, 3rd 2020

Location

Mayer Manor, Nes 116

Time

10:30
- 18:00

“There is no easy walk to freedom anywhere, and many of us will have to pass through the valley of the shadow of death again and again before we reach the mountaintop of our desires.”

– Nelson Mandela
PM-icon
homo sum humani nihil a me alienum puto